De Cognitieve Gedragstherapie
De therapeut en de klant werken samen om inzicht te krijgen over:
Hoe we denken over onszelf, over andere mensen en over de wereld in het geheel.
Op welke manier ons handelen invloed heeft op onze gedachten en gevoelens.
De therapie kan hulp bieden bij het veranderen van onze manier van denken ("cognitief") en handelen ("gedrag"). Deze veranderingen kunnen ons helpen om ons beter te voelen.
Het verschil met andere therapieen ligt in het feit dat deze therapievorm zich meer richt op problemen en moeilijkeden in het hier en nu. In plaats van het richten op de oorzaak van onze angst of andere symptomen uit het verleden, biedt deze therapie een verbetering van de algemene stemming in het nu.
De therapie kan helpen om de ingewikkelde problemen te begrijpen door ze in kleine stukjes de verdelen. Dit maakt het makkelijker om meer inzicht te krijgen over de verbinding tussen alle kleine stukjes en over de invloed hiervan op ons welzijn.
Deze kleine stukjes zijn als volgt in de delen:
Een situatie- een probleem, een feit of een moeilijke situatie.
Hier kan het volgende uit voortvloeien:
Gedachten
Emoties
Lichamelijke gevoelens
Gedrag
Elk van deze elementen kunnen elkaar beïnvloeden. Onze gedachten over een probleem beinvloedt ons lichaam, onze emoties en ons gedrag.
We kunnen op verschillende manieren reageren onder allerlei situaties, afhankelijk van de manier waarop we denken, bijvoorbeeld:
Situatie:
U heeft een vervelende dag achter de rug en besluit te gaan shoppen. Op straat komt u een kennis tegen die u blijkbaar negeert.
Gedachten: Schadelijk In het voordeel
“Hij/zij negeert mij - hij/zij “Hij/zij is erg in zichzelf gekeerd
wil niets van me weten". Ik vraag me af of er iets met hem/haar is”.
Gevoelens: Bedroefd en afkeer Bezorgd over de andere persoon
Lichamelijke
reacties: Vervelend gevoel in de maag Geen
maag, futloos, misselijk. Goed gevoel
Gedrag: Hij/zij gaat naar huis en Groet de andere persoon
probeerd die andere persoon om er zeker van te zijn dat
te ontwijken. alles ok is met hem/haar.
Dezelfde situatie, afhankelijk van de manier waarop we over de situatie denken, heeft twee heel verschillende reacties laten zien. De manier van denken beinvloedt hoe u zich voelt en het daaruit voortvloeiende gedrag.
In het voorbeeld van de linker kolom, bent u zonder enig bewijs tot een conclusie gekomen, en dit is belangrijk om te begrijpen want dit heeft vervelende gevoelens en nadelig gedrag tot gevolg.
Als u met een triest gevoel naar huis gaat, piekert u waarschijnlijk door over het voorval en wordt dat trieste gevoel steeds erger. Als u die andere persoon groet dan geeft u dat uiteindelijk een prettiger gevoel. Als u die persoon niet groet dan heeft u niet meer de mogeljkheid het misverstand over hoe die persoon over u denkt op te helderen - dan voelt u zich waarschijnlijk ongemakkelijk.
Dit is een simpele manier om te begrijpen wat er in ons omgaat.
Deze "vicieuze cirkel" kan een ongemakkelijk gevoel tot gevolg hebben. Dit kan zelfs nieuwe situaties creëren die uw welzijn nog verder verslechteren. Dit kan onrealistische (en ongename) gedachten over onszelf tot gevolg hebben. Dit gebeurt omdat, als we angstig zijn, de kans groter is dat we conclusies trekken en situaties op een extreem negatieve manier beoordelen.
De therapie kan helpen om deze vicieuze cirkel van negatief denken, voelen en handelen te doorbreken. Als alle deeltjes van het proces duidelijk worden, kunnen we dit veranderen en leren om beter in ons vel te zitten. Het doel van de therapie is om zelf te leren met bepaalde problemen om te gaan.